Vandaag heeft de SER hun advies uitgebracht AI en werk. Een heel uitgebreid advies dat veel belangrijke punten raakt hoe we kunnen zorgen dat AI positief kan bijdragen aan de groei van arbeidsproductiviteit en de kwaliteit van werk verhoogt. Iets wat hard nodig is met de huidige arbeidskrapte. We gaan banen verliezen en er komen banen bij, met het risico dat veel mensen onvoldoende opgeleid zijn en de mensen die wel meekomen en AI-vaardig zijn, nog meer werken en productiever zijn. Waardoor ongelijkheid nog verder toeneemt.
De raad doet vier hoofdaanbevelingen voor organisaties en overheid:
- Investeer in AI-innovatie en -adoptie.
- Zet waardig werk centraal bij de inzet van AI.
- Blijf samen leren en ontwikkelen om AI te benutten.
- Anticipeer op mogelijke verdelingseffecten van AI.
Veel weten we uiteraard nog niet en dat wat positief is heeft vaak ook een negatieve kant. Waar ik heel blij mee ben is dat de SER met een dergelijk uitgebreide uiteenzetting en aanbevelingen komt en dat er naast een kans van arbeidsproductiviteit ook aandacht is voor betekenisvol en waardig werk.
Maar….. er staan geen echt baanbrekende en innoverende ideeen in wat mij betreft. Volgens mij zou een SER veel verder kunnen en moeten gaan in de aanbevelingen. Als alle organisties op aanbeveling van de SER AI gaan invoeren, dan kunnen we heel erg ons best doen om allemaal AI geletterd te zijn en nieuwe vaardigheden op te lossen, maar dan zijn we nog vooral bezig om de huidige economische modellen in stand te houden. We moeten gaan bepalen hoe we willen omgaan met inkomsten en kapitaal met en door AI, en hzorgen voor bestaanszekerheid door een AI-agent heffing. Volgens mij is dat een disruptieve en innovatieve manier om veel van de ongelijkheid tegen te gaan, sociale zekerheid te bieden en betekenisvol werk te realiseren. Met de snelheid waarop AI zich ontwikkeld moeten we met adviezen en ideeen komen die out of the box zijn, disruptief en vooruitstrevend. Waar generaties na ons nog profijt van hebben.