Ik word dagelijks overspoeld met berichtgeving over AI (zal wel mijn bubbel zijn) en ik merk bij dat ik er heel onrustig van word en dat ik eigenlijk steeds meer afkeer krijg van AI. Zoveel berichten over productiviteitswinst, minder mensen in dienst nemen of zelfs ontslaan, en iedereen die bang is de boot te missen. Ik mis de ethische discussies over wat dit betekent voor onze inkomens. Want de angst is groot. En bij mij dus ook! We moeten, naast experimenteren met AI, de manier waarop wij afhankelijk zijn van werk herdefiniëren. Anders wordt de ongelijkheid nog groter. Niet voor vakmensen maar voor al die kenniswerkers die aan de kant worden gezet of niet eens de kans meer krijgen.
Vandaar dat ik heel blij werd van dit interview met Scott Santens. Ik adviseer je echt om dit artikel te lezen. Hij is al hele lange tijd voorstander van een universeel basisinkomen en deze is met de komst van AI nog urgenter. Een paar highlights in het artikel:
- Wij zijn aandeelhouders. AI is getraind om onze informatie en data. Dus eigenlijk is AI iets van ons allemaal en gemaakt door ons allemaal en daarmee zijn we eigenlijk allemaal aandeelhouders van de technologiebedrijven die deze data & informatie gebruiken.
- Productiviteit zonder welvaart. Door technologie is de productiviteit enorm toegenomen maar de salarissen zijn daar niet in meegegroeid.
- Een universeel basisinkomen is de noodzakelijke aanpassing aan onze veranderende economische realiteit. “Het is de macht om nee te zeggen en de vrijheid om ja te zeggen”. Waardoor werk niet langer nodig is om te overleven.
- Als we een universeel basisinkomen hebben, dan loont extra werken waardoor “het altijd zinvol is om die extra dollar te verdienen”.
- Alle experimenten laten positieve resultaten zien. Naast werkgelegenheid, een verhoogd vertrouwen in de overheid, instellingen en medeburgers. Een vermindering van 8,5% in ziekenhuisopnames, een vermindering van 15% in algemene criminaliteit en een vermindering van 37% in huiselijk geweld.
En waarom nu? Ik kan me helemaal vinden in de oproep van Scott Santens: “AI kan de productiviteit verdubbelen of verdrievoudigen, maar als we de manier waarop de winsten worden verdeeld niet herontwerpen, zullen we nog meer concentratie van rijkdom en macht zien. Het universeel basisinkomen is geen utopie, maar een praktisch antwoord op de wereld waarin we terechtkomen.”
Ik probeer dagelijks met mijn klanten en publiek na te denken over onze toekomst van werk, waarbij we waarde toevoegen en betekenisvol werk hebben en technologie ons daarin ondersteunt. Dat kan volgens mij nog beter als we niet afhankelijk zijn van ons inkomen voor ons bestaansrecht. Dus als aandeelhouder van AI zou ik graag meedoen in de dividenduitkering!