En zo rollen we in een keer heel hard de 5e revolutie in. Waarin de 4e ging over met name de opkomst van technologie, het internet en de wereld die daarmee platter werd, zal de 5e revolutie gaat vooral over vertrouwen. Daarin staan ethiek en (het woord in het Engels is helaas mooier) humanity centraal. In januari 2019 tijdens het WEF in Davos was dit al een groot thema. Het gaat over ons, in al onze diversiteit, het gaat over onze planeet en over onze ethische waarden en normen. Vooral na de opkomst van technologie, waarbij we in het slechtste geval, het zouden verliezen van de robots. Ik denk dat COVID-19 ons weer even heel hard heeft doen beseffen wat onze menselijke waarden zijn, zowel positief als negatief. En waar we belang aan hechten als maatschappij. Denk o.a. aan de vitale beroepen, de rol van de democratie, inclusiviteit in de samenleving en het feit dat we mondiaal met elkaar verbonden zijn.
In een artikel in de Harvard Business review las ik over de mid-life crisis waar we inzitten als managers. De oude theorieën werken niet meer, en de nieuwe bestaan nog niet. Maar wat professor Gianpiero Petriglieri zegt is: ‘We need a truly human management, one that makes room for our bodies and spirits alongside our intellect and skills. That cares for what work does and feels and means to us, not just for what we can do at work and how.’ Aangezien we intellect en vaardigheden ook voor een groot deel aan technologie over kunnen laten. En hij concludeert: “If efficiency is the aim of instrumentalism, freedom is the aim of existentialism. Deepening our humanity, in business, politics, and every other field, requires an equal devotion to both. The day that freedom is as central as efficiency to its practice, we might declare management dead and welcome it to a new life.” Lees vooral ook het hele artikel als je geinteresseerd bent in management theorie en de tijd waarin we nu leven. https://hbr.org/amp/2020/06/are-our-management-theories-outdated
Het menselijke gedeelte van organisaties wordt vrijwel altijd overgelaten aan HR of aanverwante functies. En als dat onderwerp besproken is, gaan we verder met de business! Alsof deze apart bestaan. Het kapitaal van organisaties zijn mensen en technologie. Ik pleit er al heel lang voor dat de HR – en IT- directeur de strategie van het bedrijf bepalen. De tijd dat de CFO of CRO de dienst uitmaken is volgens mij wel voorbij. Hoe willen we succes halen? Hoe willen we onze klanten tevreden houden? Niet door nog efficiënter te worden, maar juist door het potentieel van onze organisaties maximaal te gebruiken. En laat dat potentieel nu vooral bestaan uit je mensen en je technologie. Maar daarbij komt wel de vraag: durf je tegen je aandeelhouders te zeggen dat je het anders gaat doen? Waarschijnlijk met dezelfde resultaten, maar met een andere aanpak die we niet uit de management theorieën kennen?
Al in 2019 pleitte men voor een Chief etchical and humane use officer in bedrijven. Deze rol in de board zorgt ervoor dat je juist die verbinding legt tussen mens & technologie en dat je als bedrijf handelt vanuit ehtische waarden. Ik denk dat de urgentie hiervoor nu hoger is dan ooit. En niet alleemaal als plaatje voor de buitenkant en het imago, maar oprecht en met helder doelstellingen die wekelijks op de agenda van de directie staan.Lees vooral ook dit artikel uit Davos van januari 2019.