AI kan veel maar de mens kan meer.

Afgelopen woensdag bracht Microsoft een nieuw rapport (2024 Work Trend Index Annual Report) uit over het gebruik van AI op de werkvloer.  

Hele interessante cijfers. Hier een aantal opvallende: 

  • 75% van de kenniswerkers gebruikt al AI en gaat niet wachten tot hun werkgever dit voor ze organiseert 
  • 53% van de mensen die AI op het werk gebruiken, maakt zich zorgen dat ze door het te gebruiken voor belangrijke taken vervangbaar lijken 
  • AI begint de banenmarkt te beïnvloeden. Met een verborgen tekort aan talent, staan werknemers te popelen om van baan te veranderen. Maar liefst 46%! 
  • 66% van de leiders zegt dat ze niemand meer aannemen zonder AI-vaardigheden 
  • Junior medewerkers kunnen een nieuwe voorsprong krijgen: 77% van de leiders zegt dat talent dat aan het begin van zijn carrière staat, dankzij AI meer verantwoordelijkheden krijgt 
  • Hoewel 79% van de leiders gelooft dat hun bedrijf AI moet invoeren om concurrerend te blijven, maakt 60% van de leiders zich zorgen dat de leiding van hun organisatie geen plan en visie heeft om het in te voeren. 
  • Voor de overgrote meerderheid van de mensen vervangt AI hun baan niet, maar transformeert het dienen hun volgende baan zou wel eens een rol kunnen zijn die nog niet bestaat 

Voor ons bij humain power is er één resultaat dat in het oog springt, namelijk: 90% van de gebruikers zeggen dat AI hen helpt tijd te besparen, 85% zegt zich te concentreren op hun belangrijkste werk, 84% vindt creatiever te zijn en 83% heeft meer plezier in hun werk. Want het gaat niet alleen om de vaardigheden om met AI om te gaan, het gaat juist ook om het ontwikkelen van onze menselijke vaardigheden. Skills en kwaliteiten die ons mens maken en die ons waarde laten toevoegen aan werk. Met deze onderzoeken en cijfers wordt vooral gekeken naar de kracht van AI, maar ik mis de dialoog over de mensen en het werk zelf.  En daarom is dus juist de onderstaande quote zo belangrijk. Naast het hebben van een purpose dienen organisaties ervoor te zorgen dat medewerkers een baan hebben waarin ze autonoom zijn, hun menselijke vaardigheden mogen gebruiken en taken uitvoeren die ertoe doen. 

“Over the past few decades, companies have been renegotiating the psychological contract— the why of work— with their employees, influenced by new generations, labor trends, and the pandemic. Now companies must renegotiate the ‘operational contract’ —the how of work—with their employees as AI puts more power into the hands of workers in terms of the way the job gets done.”  

— Constance Noonan Hadley, Organizational Psychologist, Institute for Life at Work and Boston University Questrom School of Business  

De toekomst
van werken

Er wordt al jaren geschreven over de toekomst van werk. Maar is die er niet al lang? We kunnen er naar blijven kijken of over blijven nadenken maar we kunnen ook gewoon gaan doen!

Laten we connecten

Ben je op zoek naar een inspirerende spreker, wil je onderzoek laten doen hoe jouw toekomst van werk eruit ziet of heb je advies en hulp nodig bij de uitvoering? Neem dan contact met ons op.

Neem contact op via onderstaand contactformulier om een vrijblijvende kennismaking in te plannen.

Wij respecteren jouw privacy. Lees meer in onze Privacy Policy