In mijn lezingen stel ik het publiek graag de vraag: “welke robot gaat jouw baan opeisen?”.  Een vraag die meestal leidt tot de opmerking: “mijn baan zal wel blijven bestaan hoor, maar die van anderen gaan denk ik wel verdwijnen”. Mijn motto is:  robots werken, mensen leven. En daarmee zeg ik niet dat banen gaan verdwijnen maar dat specifieke taken wel overgenomen worden door robots of data & AI.  En daar ben ik heel enthousiast over want als we dit goed doen, dan kunnen we juist veel meer betekenis geven aan het werk dat wij als mens doen. Als er een zelfrijdende bus komt, dan kunnen we toch juist iemand op de bus laten meerijden die ervoor zorgt dat iedereen zich prettig voelt in de bus? Of zorgt dat het een zeer plezierig ritje wordt? Ik denk dat daarmee werk veel plezierig kan worden en de bushost wordt op zijn of haar waarden ingezet. De 21e eeuwse vaardigheden bieden ons als mens de meeste toegevoegde waarden in werk: creativiteit, nieuwsgierigheid, samenwerken en oplossingen bedenken.

En ik hoop vurig dat we met z’n allen daardoor wat slimmer gaan werken. Werk zal zeker niet verdwijnen, het geeft ons betekenis en met elkaar zorgen we ervoor dat we als land blijven ontwikkelen. Ik zal onlangs over de betekenisbonus.  Volgens stressexpert Thijs Launspach ( AD 3/10)   moet er een ‘betekenisbonus’ komen voor personeel dat switcht naar betekenisvol werk. We helpen ze de overstap maken die ze al lang hadden moeten zetten. Weg met de consultants, laat duurbetaalde adviseurs zich omscholen tot leerkracht of treinconducteur. We denken gierende personeelstekorten te hebben? Nee hoor, Nederland zucht onder een bullshitbaanprobleem. [Sebastian Valkenberg FD 13 oktober 2022]

Schrijver Koen Bruning pleit voor het vrijheidsdividend.  Het vrijheidsdividend komt voort uit het idee dat de verhouding tussen inkomsten uit kapitaal en arbeid scheef is. ‘In dit systeem zie je dat werken niet loont. En dat de collectieve welvaart die je samen opbouwt niet eerlijk verdeeld wordt. Met het vrijheidsdividend keer je dit verschil in welvaart uit, iedere maand, onvoorwaardelijk. Dit leidt tot vrijheid in de zin dat mensen meer ruimte hebben om bijvoorbeeld hun eigen eisen op tafel te leggen wat betreft werkomstandigheden, maar ook wat betreft het overheidsbeleid.’  [VPRO Tegenlicht 13 augustus 2022, Merel Zoet)

Over die bullshitbaan en een vorm van basisinkomen schreef ik al eerder. En nog steeds gaat dit bij de meeste mensen over het werk van collega’s of de buurman. Maar laten we nu met elkaar eens goed kijken wat nuttig, zinvol en waardevol werk is. Voor onze maatschappij maar ook binnen een organisatie. Met het huidige tekort aan mensen, nieuwe generaties die echt niet harder gaan werken dan hun ouders, en veel mensen die ziek worden van hun werk, is het de hoogste tijd om werk te gaan herdefiniëren. Door te kijken naar zowel het menselijk potentieel, als technologische innovatie hebben we een prachtige mogelijkheid om werk te herdefiniëren. De chief human & technology officer is aan zet!

De toekomst
van werken

Er wordt al jaren geschreven over de toekomst van werk. Maar is die er niet al lang? We kunnen er naar blijven kijken of over blijven nadenken maar we kunnen ook gewoon gaan doen!

Laten we connecten

Ben je op zoek naar een inspirerende spreker, wil je onderzoek laten doen hoe jouw toekomst van werk eruit ziet of heb je advies en hulp nodig bij de uitvoering? Neem dan contact met ons op.

Neem contact op via onderstaand contactformulier om een vrijblijvende kennismaking in te plannen.

Wij respecteren jouw privacy. Lees meer in onze Privacy Policy