Door het recente schandaal met Facebook worden veel mensen opgeroepen hun account te verwijderen. De verontwaardiging over de datalekken is groot. Maar is dit echt iets wat we niet wisten? Volgens mij geven we dagelijks, willens en wetens, onze data gratis weg omdat de aantrekkingskracht van het delen en liken nou eenmaal groter is. In plaats van in onvrede te blijven hangen, moeten we nu de situatie naar onze hand zetten. Laten we inzien dat alle ontwikkelingen rondom artificial intelligence (AI) onomkeerbaar zijn. Maar naast wetgeving of eliminatie is er nog een andere oplossing.
Als we de situatie nu eens omdraaien en munt slaan uit onze eigen data? We nemen controle over onze eigen data en zorgen dat we er zelf ook iets aan hebben. Namelijk: pay per data. Niet alleen bedrijven worden er rijk van, maar wijzelf voortaan ook. Wat is jouw e-mailadres waard? Vind je het oké om je vrienden door te verkopen als je ze daarna op een etentje kunt trakteren? En jouw bezoeken op andere websites? Wat mag wel doorverkocht worden, en wat niet? Dus in plaats van alles blokkeren, uitzetten, beveiligen of verwijderen, moeten we gewoon geld gaan verdienen met onze eigen data.
AI verandert de wereld waarin wij leven. Data-eigenaarschap wordt een steeds belangrijker thema. Zo zou Spotify jou kunnen betalen om muziek te luisteren via hun diensten. Net als dat Google en Facebook aan jou maandelijks een bedrag storten voor het gebruik van de zoekmachine en voor het uploaden van foto’s. Het is dan een bewuste keuze om op een transparante wijze onze gegevens te delen.
Een van de discussies over geld verdienen via onschuldige gebruikers, gaat over cryptogeld. Joost Schellevis, technologieredacteur van de NOS, schreef hier in november een artikel over. Hij schrijft hoeveel websites via cryptomining geld ophalen door op de achtergrond onze computers te gebruiken. De rekenkracht van je computer wordt, zonder dat je het weet, gebruikt om virtuele valuta, vergelijkbaar met de Bitcoin, te genereren. Met een miljoen maandelijkse bezoekers, kan dit geminede bedrag oplopen tot ruim boven de €100.000 per maand. Je kunt dit blokkeren als je er verstand van hebt, maar misschien nog beter: deel in de winst! YouTubers doen dit allang. Die ruilen hun data in voor betaalde vakanties, gratis producten en krijgen betaald voor iedere click.
YouTubers ruilen hun data in voor betaalde vakanties, gratis producten en krijgen betaald voor iedere click
Waarom kunnen we dat allemaal niet doen, en dan onder onze eigen voorwaarden? Al geruime tijd horen we dat onze data veel geld opleveren aan anderen. Hier komt wat mij betreft nu een einde aan.
Een mooi initiatief is het Nederlandse bedrijf Capital Data Control. Het bedrijf wil de consument de controle teruggeven over zijn eigen online beschikbare gegevens. Dit doet het bedrijf door een gedeelte van de waarde van iemands eigen data te monetariseren via een beursfonds. Geef je je data weg, dan krijg je er zelf geld voor terug. Een ander bedrijf, Datacoup, helpt je ook om de waarden van jouw data te verzilveren. Vul je gegevens in. Als je data verkocht worden, krijg je een mailtje en geld gestort.
Laten we gezamenlijk met Mark Zuckerberg in gesprek gaan over hoe wij geld kunnen (blijven) verdienen. Niet zijn bedrijf ten gronde richten, maar een eerlijke verdeling voorstellen. Mijn data zijn mij geld waard, dus laat ik er dan ook zelf de vruchten van plukken.