Gebruik jouw stem tegen AI!

Stemacteurs zijn de onzichtbare helden van een grote industrie. Ze geven leven en persoonlijkheid aan animatiefiguren, videogames, reclamespots, audioboeken en meer. Maar wat als hun stemmen niet meer nodig zijn? Wat als een computerprogramma hun werk kan overnemen? En toen las ik pp 27 oktober 2023 een bericht over de stemacteurs die hun baan dreigen te verliezen aan technologie. (NOS: onrust onder nederlandse stemacteurs bedrijven vervangen mensen door ai). Daarmee wordt een angst waarheid. Het is geen sciencefiction meer. Er zijn al verschillende bedrijven die AI gebruiken om realistische en expressieve stemmen te genereren, die niet te onderscheiden zijn van echte mensen. 

Want hoe voel je je als je stemacteur bent en jouw inkomsten ineens dreigen te verdwijnen omdat we genoegen gaan nemen met een stem die door technologie wordt samengesteld? Een stem die veel minder diepgang of nuance kent dan een stem van een mens. En vinden we als luisteraars naar de stemacteurs dat een AI gecreëerde stem net zo prettig is als een menselijke stemacteur? Joseph Weizenbaum, computerwetenschapper, zei in de jaren ’60 al: het gevaar van kunstmatige intelligentie is niet dat zij meer en meer gaan denken als mens, maar dat de mens meer en meer gaat denken zoals machines.  Is het mogelijk om AI te benutten, zonder de menselijke waarde te verliezen? Stemacteurs kunnen bijvoorbeeld AI gebruiken om hun stem aan te passen aan verschillende rollen, accenten of talen, maar nog steeds hun eigen emotie en creativiteit inbrengen. Zo kunnen ze meer diversiteit en kwaliteit bieden wellicht?

Maar mijn pleidooi gaat niet alleen om stemacteurs en wat zij zelf wel en niet moeten doen. We moeten ons allemaal realiseren dat het werk van velen drastisch gaat veranderen. Zal werk verdwijnen? In mijn opinie zeker niet. Maar moeten we anders gaan nadenken over werken en onze waarde als mens? Zeker weten! Dus niet afwachten en denken dat het de alleen de ander overkomt. Vooral zelf nadenken en pro-actief zijn. Ontdekken hoe we als mens & AI samen kunnen werken.

Het is belangrijk dat stemacteurs zich bewust zijn van de veranderingen die op komst zijn, en dat ze zich voorbereiden op de toekomst. AI kan een bedreiging of een kans zijn, afhankelijk van hoe we ermee omgaan. Het is aan ons allen om onze stem te laten horen. Alleen zo kunnen ze voorkomen dat we overbodig worden in een wereld waar AI steeds meer de boventoon voert.

Deze column is tot stand gekomen door een samenwerking tussen de auteur en Bing Chat. Mens & AI samen!

De toekomst
van werken

Er wordt al jaren geschreven over de toekomst van werk. Maar is die er niet al lang? We kunnen er naar blijven kijken of over blijven nadenken maar we kunnen ook gewoon gaan doen!

Laten we connecten

Ben je op zoek naar een inspirerende spreker, wil je onderzoek laten doen hoe jouw toekomst van werk eruit ziet of heb je advies en hulp nodig bij de uitvoering? Neem dan contact met ons op.

Neem contact op via onderstaand contactformulier om een vrijblijvende kennismaking in te plannen.

Wij respecteren jouw privacy. Lees meer in onze Privacy Policy