Ieder kind moet leren programmeren, want dan is hun toekomst verzekerd. Ik weet niet of ik dit mijn kinderen zal aanraden, want helaas word je als IT’er nog altijd vele malen minder betaald dan wanneer je de door hen gemaakte producten verkoopt, of het team van IT’ers aanstuurt.

Moet ik nu al een extra potje gaan sparen voor mijn dochters die straks supergoed kunnen programmeren, maar geen geld hebben om een huis te huren? Het is nog steeds zo dat als je economie studeert, je al direct na het afstuderen een hoger startsalaris hebt dan je medestudent met een IT-opleiding. In deze sector lijkt de normale wet van vraag en aanbod niet te gelden.

Het tweede kwartaal van 2017 laat een stijging zien in de vraag naar hoogopgeleide IT’ers, een groei van 32% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit de analyse ‘Trends en ontwikkelingen over het tweede kwartaal van 2017’ van Randstad-dochter Yacht.

Vrijwel iedere zichzelf respecterende organisatie noemt zich ondertussen een ‘techbedrijf’ en klaagt dat de juiste kennis niet te vinden is. Maar als we de juiste mensen aan boord hebben, weigeren we ze te betalen naar waarde. In het huidige regeerakkoord wordt er moord en brand geschreeuwd dat we bedrijven en ceo’s verliezen aan het buitenland. Maar wat als onze technische expertise ook verhuist naar het buitenland, omdat ze daar veel meer gewaardeerd worden voor hun talent?

Zoek je als IT’er extra waardering en wil je groeien in salaris of andere zekerheden? Dan is er maar een oplossing: wordt manager! En dat is nu juist wat een IT’er net niet wil.

In de Verenigde Staten beginnen ze dit ondertussen te begrijpen. Een zoektocht naar het salaris van een softwarearchitect laat direct zien wat een enorme grote verschillen er zijn tussen wat er in de VS wordt betaald en wat we in Nederland voor eenzelfde functie willen bieden. In Nederland halen we met alle liefde mensen uit het buitenland om voor ons te werken tegen lage betaling. Booking.com heeft bijvoorbeeld een compleet onboarding-programma voor internationale IT’er die op het hoofdkantoor in Amsterdam komen programmeren. Dat is kennelijk nog steeds goedkoper.

Als Nederlandse IT’er val je tussen de wal en het schip. Het schip is de passie, de wal de corporate ladder. Heb je een passie voor je vak? Dan mag je hier op een houtje bijten. Hetzelfde onderzoek van Yacht wijst uit dat IT’er, naast het salaris (37%), sfeer (29%) en een vast contract (24%) nog steeds als de belangrijkste factoren van hun baan zien. Ze houden van hun vak. Het liefst zitten ze de hele dag ‘in hun code’ en puzzelen ze aan nieuwe mogelijkheden. Maar zoek je extra waardering en wil je ook wel eens groeien in salaris of andere zekerheden? Dan is er maar een oplossing: wordt manager! En dat is nu juist iets wat veel IT’er niet willen. Helaas, dit is het glazen plafond van de IT’er. Wie niet omhoog wil in de piramide, ziet geen carrièreontwikkeling.

 

Tijd dus om te gaan betalen naar toegevoegde waarde, en niet naar titel, hiërarchie of verouderde studie. Wat daar voor nodig is? Maak expliciet welke mensen en welke competenties toegevoegde waarden leveren aan jouw organisatie. Als jouw bedrijf draait op de verkoop van jouw producten en de innovatie daarvan, waarom dan salesmanagers steevast meer blijven betalen? Misschien kunnen we gaan belonen voor loyaliteit? Wist u dat IT’er veel honkvaster zijn dan andere medewerkers? IT’er (3%) zijn vergeleken met de totale Nederlandse beroepsbevolking (9%) minder actief op zoek naar een baan. Doorbreek het glazen plafond van de IT’er. Hopelijk voelen mijn dochters en hun programmerende leeftijdsgenoten zich dan in de toekomst net zo gewaardeerd als hun collega’s in de boardroom.

De toekomst
van werken

Er wordt al jaren geschreven over de toekomst van werk. Maar is die er niet al lang? We kunnen er naar blijven kijken of over blijven nadenken maar we kunnen ook gewoon gaan doen!

Laten we connecten

Ben je op zoek naar een inspirerende spreker, wil je onderzoek laten doen hoe jouw toekomst van werk eruit ziet of heb je advies en hulp nodig bij de uitvoering? Neem dan contact met ons op.

Neem contact op via onderstaand contactformulier om een vrijblijvende kennismaking in te plannen.

Wij respecteren jouw privacy. Lees meer in onze Privacy Policy