Hybride werken? Hoezo?
Ik blijf hier graag herhalen dat we niet met z’n allen een thuiswerkexperiment aan het doen zijn, maar dat we een pandemie bestrijden. Dus dat het thuiswerken kraakt en piept en echt niet alleen maar voordelen heeft, lijkt me zeer evident. Want de meeste organisaties zijn van vrijwel helemaal niet thuiswerken teruggegaan naar volledig thuiswerken. Een enorme stap. We hebben allemaal ondertussen ervaren wat de voor- en nadelen zijn van het thuiswerken. En we hebben geleerd dat het ook nog eens voor iedereen persoonlijk is. De een vindt het heerlijk, de ander springt tegen de muur op. Maar voordat we nu allemaal massaal hybride gaan werken en de discussie gaan voeren over 2 of 3 dagen vanuit huiswerken, wil ik iedereen adviseren om vooral eerst jezelf de vraag te stellen of en waarom je hybride zou willen werken. Ik adviseer daarom de transitie naar hybride werken goed voor te bereiden en na te denken over de volgende 4 stappen.
- Bepaal waarom je als organisatie hybride zou willen werken. Wat is je doel ermee? Gaat het om medewerkers aan je blijven binden of wil je dat het ook gaat over productiviteit of klanttevredenheid? En wellicht past hybride werken wel helemaal niet bij jouw cultuur of business doelstellingen? Dan zou ik het ook vooral niet doen. Het hybride werken moet aansluiten bij jouw bedrijf, jouw klanten en jouw eigen cultuur. En je moet het zeker niet doen omdat iedereen het doet! Dus maak het onderdeel van de doelstellingen.
- Als je hybride wilt gaan werken, bepaal dan met elkaar hoe dat hybride werken eruitziet. Dat gaat verder dan het niveau ‘we gaan 2 dagen per week thuiswerken’ maar gaat meer over hoe dat werken er voor jullie uitziet. Bijvoorbeeld bij het opstarten van een nieuwe project, doen we dat op kantoor of ook (deels) thuis? Wat mij het meeste helpt in kijken naar hybride werken is bepalen welke taken en doelen ik heb en welke plek daar het beste bij past. Even wat taken uitvoeren? Zet me dan maar thuis. Maar als ik ergens over na wil denken heb ik altijd iemand om mij heen nodig die even meedenkt. Dus plaats volgt werk en niet andersom.
- Welk gedrag hoort bij hybride werken. Niet alleen gaat het over de inrichting van werk en taken, locaties en technologie. Het gaat ook over ons eigen gedrag en hoe we dat aansluiten bij hybride werken. Wat vraagt het van ons zelf? Hoe willen we onderling omgaan met elkaar als collega’s? En wat voor leiderschap hoort er bij onze vorm van hybride werken? We kunnen niet volstaan met de melding ‘we gaan hybride werken’ maar bedenk samen met je medewerkers wat dat voor ons eigen gedrag betekent.
- Tot slot gaat hybride werken niet vanzelf. Bepaald dus wat je nodig hebt voor jouw vorm van hybride werken. Moeten je medewerkers bepaalde hulp krijgen. Vraagt het wat van de inrichting van je kantoorpand of de thuislocaties? En welke technologie zet je in om zo goed mogelijk overal en altijd te kunnen (samen) werken? Of ga je anders om met data en informatie zodat iedereen in de organisatie op elk moment en vanaf elke locatie voldoende informatie heeft om besluiten te kunnen nemen?
Kortom, hybride werken vraagt een hoop van een organisatie. Dus voordat je eraan begint, bepaal wat hybride werken voor jullie kan betekenen. Misschien moet je het wel helemaal niet willen omdat het niet bij de werkzaamheden of klantvraag past? Of is het juist de oplossing voor de toekomst van jouw bedrijf? Start in ieder geval met de vraag: waarom zouden wij hybride willen werken en waarom past het bij ons? Voordat je ingaat over het hoe en wat! Als je hulp nodig hebt of hier meer over wilt leren? Neem dan contact met mij op via saskia@studio21st.nlIk deel dan graag mijn canvas om je verder op weg te helpen.
Foto door Ivan Samkov