Je wilt toch gekozen worden om je talent?

Deze week laaide de discussie over vrouwen aan de top weer op omdat de SER een quotum voor vrouwen toch wel heel hard nodig vindt. En dus ging het in alle media weer over dit onderwerp en is iedereen expert op dit onderwerp. Wat me echter opvalt is dat in vrijwel alle discussies over het vrouwen quotum, of het nu thuis is, in de media of op het werk, er altijd wordt gezegd: ‘maar je wilt toch gekozen worden voor je talent, en niet omdat je vrouw bent”?

Deze zin zegt wat mij betreft alles. Deze zin maakt dat ik nog feller word van de discussie en met deze zin wordt elke discussie wat mij betreft platgeslagen en stopgezet. Wat het mij zegt deze zin? Dat we dus kennelijk nog steeds vinden dat het probleem is dat er minder talentvolle vrouwen zijn. Een pijnlijke constatering dat ik daarmee zo in de hoek wordt gezet. En met mij nog heel veel anderen. Want is het niet zo dat meisjes op scholen en universiteiten over het algemeen veel beter scoren, ijveriger zijn en betere eindresultaten halen?  Willen we met deze opmerking insinueren dat dit talent dan ineens als ze op de werkvloer komen verdwijnt? En dat dat de reden is dat ze er niet zijn?

Het valt me op dat deze zin vrij weinig bediscussieerd wordt, en gewoon tussen neus en lippen door verkondigd mag worden. Zowel door mannen als door vrouwen. En het is gewoon een hele rare opmerking, dus waarom laten we die zomaar passeren? Net zo min als mannen worden vrouwen echt niet aangenomen als ze geen talent hebben. Daar waar mannen een streepje voorhebben omdat ze in de meerderheid zijn, hebben vrouwen dat omdat ze in de minderheid zijn. Worden vrouwen echt niet aangenomen als ze geen talent hebben? Ik geloof daar niets van!  Ik hoor namelijk vrij weinig kritiek hoor op het gebrek aan talent van de vrouwen die wel aan de top staan. Volgens mij doen zij het net zo goed als hun mannelijke collega’s.

Het woord excuus Truus valt tegenwoordig zeer vaak. Maar waar zijn die dan? Wie zijn dat dan? Ik ken ze niet om mijn heen.  Dus wat mij betreft:. ik weet dat ik talent heb, ik weet dat ik hard kan werken en veel ervaring heb, dus als ik dan ook nog mijn vrouwelijke talenten mag gaan inzetten in teams die vrijwel alleen maar uit mannen bestaan, dan zie ik dat als een pre. En dan maak ik dankbaar gebruik van het feit dat ik de voorkeur heb omdat ik een vrouw ben.

En als we dan toch een quotum vaststellen zullen we dan ook gelijk een wet doorvoeren die maakt dat het onwettelijk is om vrouwen in dezelfde posities minder te betalen dan mannen?

De toekomst
van werken

Er wordt al jaren geschreven over de toekomst van werk. Maar is die er niet al lang? We kunnen er naar blijven kijken of over blijven nadenken maar we kunnen ook gewoon gaan doen!

Laten we connecten

Ben je op zoek naar een inspirerende spreker, wil je onderzoek laten doen hoe jouw toekomst van werk eruit ziet of heb je advies en hulp nodig bij de uitvoering? Neem dan contact met ons op.

Neem contact op via onderstaand contactformulier om een vrijblijvende kennismaking in te plannen.

Wij respecteren jouw privacy. Lees meer in onze Privacy Policy