Meiden bieden meer aan technologie
Ik kom uit de tijd dat een slimme meid op haar toekomst was voorbereid. Wij werden als meisjes via reclamespotjes opgeroepen om vooral voor exacte vakken te kiezen. Die campagne droeg destijds bij aan positieve resultaten. Maar een recent onderzoek van Girls Who Code in de VS toont geheel andere cijfers. Waar in 1984 nog 37% van de afgestudeerde computerwetenschappers vrouw was, is dat nu gedaald tot 18%. En dat terwijl er in 2020 1,4 miljoen computergerelateerde banen zullen zijn voor Amerikaanse afgestudeerden. Volgens voorspellingen zullen alle relevante afgestudeerden samen slechts 29% van de vraag aan banen in de digitale sector kunnen vervullen, en daarvan zal maar 3% vrouw zijn. Er bestaat dus een algemeen tekort aan geschoolde mensen in deze sector, en daarnaast een specifiek tekort aan geschoolde vrouwen. Hoog tijd om hier iets aan te doen.
Uit onderzoek van Microsoft blijkt dat als er in de digitale sector van dit moment net zoveel vrouwen als mannen zouden werken, dit zou resulteren in een groei van €9 mrd van het BNP van de EU. Microsoft deed dit onderzoek in samenwerking met sociaal-psycholoog Martin Bauer onder de naam STEM (Science, Technology, Engineering, Match) onderzoek onder 11.500 Europese meisjes en jonge vrouwen naar hun interesse in technologie. Hieruit bleek dat meisjes rond hun elfde jaar geïnteresseerd raken in technologie, maar dat ze op hun vijftiende weer afhaken. Het lijkt er dus op dat we slechts een tijdspanne van vijf jaar hebben om meisjes te helpen hun technologische potentieel te ontwikkelen en hiervoor enthousiasme te kweken. Maar vinden we stiekem niet eigenlijk dat het probleem vooral bij de meisjes en vrouwen zelf ligt? ‘Moeten ze maar een technisch vak leren’. Of, ook veel gehoord: ‘meisjes vinden techniek nu eenmaal niet interessant’.
Interesse in technologie speelt zeker een rol, maar ook bedrijven dragen hiervoor verantwoordelijkheid. Technologiebedrijven in Silicon Valley gaan er prat op dat ze diversiteit op de werkvloer bevorderen, maar dit wordt niet weerspiegeld door het Twittergedrag van de grote bazen. Zij volgen twee tot elf keer zoveel mannen als vrouwen op het sociale netwerk, zo blijkt uit onderzoek van The Guardian. In Amerika speelt 48% van de vrouwen games, maar toch worden vrijwel alle spellen ontwikkeld voor mannen. Zelfs in de medische sector wordt de meeste innovatie gedaan door en voor mannen. Een kunsthart? Dat is ontworpen voor mannen, en past dus vaak niet in een vrouwenlichaam.
Door meer vrouwen aan te nemen in de technologische sector, kunnen dit soort problemen voorkomen worden. Dit leidt direct tot meer en betere business voor bedrijven. Maar helaas geldt ook hier het veelgebruikte excuus van business managers en HR-afdelingen: we willen wel vrouwen, maar ze zijn er niet! Dat is onzin, want ze zijn er zeker. Maar misschien moeten we niet altijd de kandidaat willen aannemen die alle certificaten en studies op het technische vlak heeft behaald, maar moeten we ons gaan realiseren dat er veel vrouwen zijn met verstand van technologie die niet in Delft gestudeerd hebben. Geef deze vrouwen een kans. Techniek kun je leren, maar passie, affiniteit, creativiteit en klantgerichtheid niet.
Als er in de digitale sector van dit moment net zoveel vrouwen als mannen zouden werken, zou dat resulteren in een groei van €9 mrd van het BNP van de EU
We zien vaak over het hoofd dat technologie meer is dan alleen inhoudelijke kennis van programmeren. De essentie van technologie is liefde en toewijding. Technologie gaat ook over design en klantervaring. En moeten we niet streven naar een combinatie van techniek, kunst en creativiteit? Nu lijken we deze werelden nog angstvallig gescheiden te houden. Ook scholen richten vaak hun expertise op de kunstvakken, en bieden daarmee vrijwel geen technologische kennis, óf ze specialiseren zich op technologie en hebben geen tijd over voor tekenen, dans en muziek.
Instagram is een goed voorbeeld van een fusie van beide velden: de juiste uitstraling met de beste functionaliteit. Het zoeken naar zo’n gebalanceerde combinatie van arts en sciences, daar zijn vrouwelijke eigenschappen voor nodig. Technologie is van ons allemaal en daar hoeven we echt niet allemaal voor te kunnen coderen: diversiteit is de sleutel tot succes.
Waaraan hebben meisjes naar eigen zeggen behoefte aan om een carrière in technologie te overwegen? Een rolmodel! In Nederland heeft slechts 35% van de meisjes rolmodellen in het bedrijfsleven, terwijl dat bijvoorbeeld in Rusland 55% bedraagt. En daar kun je als businessleider absoluut iets aan doen. Kijk niet alleen naar de studie en het cv, maar kijk ook naar het geslacht. Dus kies bewust en kies voor vrouwen in de techniek.